فهرست مطالب

فصلنامه فرآیند و کارکرد گیاهی
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 55، خرداد و تیر 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/04
  • تعداد عناوین: 25
|
  • افسانه رحیمی، لیلا جعفری*، فرزین عبدالهی صفحات 1-20

    یکی از راهکارهای افزایش تحمل گیاهان به شرایط تنش های محیطی از جمله تنش خشکی، بهبود روند دریافت عناصر غذایی توسط گیاهان است. روکولا با نام علمی Eruca vesicaria subsp. sativa Mill. به عنوان سبزی برگی در استان هرمزگان کشت می شود. با توجه به محدودیت منابع آب در این استان و نقش تغذیه در افزایش تحمل سبزی ها به تتنش خشکی این پژوهش جهت بررسی پاسخ بیوشیمیایی، رویشی، عملکرد و شاخص های کارایی روکولا به منابع کود در شرایط کم آبیاری، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک کاملا تصادفی با 12 تیمار و سه تکرار در گلخانه دانشگاه هرمزگان انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل آبیاری به عنوان عامل اصلی (آبیاری کامل به عنوان شاهد، کم آبیاری متوسط و شدید) و کاربرد کودهای مختلف به عنوان عامل فرعی (شاهد، کود اوره، ورمی کمپوست و کود گاوی) بودند. نتایج نشان داد که تمام صفات بیوشیمیایی شامل میزان کلروفیل و کارتنویید، فعالیت آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز و میزان مالون دی آلدهید، صفات رویشی و عملکرد شامل ارتفاع بوته، طول و قطر ریشه، وزن تر ریشه و اندام هوایی، عملکرد اقتصادی تر و کارایی نیتروژن و آب روکولا به طور معنی دار تحت تاثیر اثر اصلی آبیاری قرار گرفتند. در حالی که اثر اصلی کود بر آنزیم پراکسیداز، ارتفاع بوته و قطر ریشه معنی دار نشد. در اغلب موارد کارایی کودهای آلی در مقایسه با اوره بیشتر بود. به طوری که کاربرد ورمی کمپوست باعث افزایش فعالیت کاتالاز در شرایط کم آبیاری شدید و متوسط به ترتیب به میزان 3/23 و 9/29 درصد شد. کم آبیاری متوسط و شدید و همچنین کاربرد کود باعث افزایش کارایی مصرف آب در روکولا شد. در هر سطح کود، کم آبیاری شدید باعث کاهش معنی دار کارایی مصرف نیتروژن در مقایسه با آبیاری کامل و کم آبیاری متوسط شد. در مجموع نتایج این پژوهش نشان داد که در شرایط کم آبیاری شدید کاربرد کود گاوی باعث افزایش عملکرد اقتصادی تر روکولا به میزان 0/52 درصد در مقایسه با شاهد شد. در مجموع بیشترین عملکرد تر اقتصادی در شرایط آبیاری کامل و کاربرد کود اوره یا گاوی بدست آمد. بنابراین با توجه به محدودیت منابع آب در استان هرمزگان، کاربرد کود می تواند باعث بهبود عملکرد روکولا در شرایط کم آبیاری می شود.

    کلیدواژگان: آرگولا، اوره، تنش خشکی، کود آلی
  • میلاد چراغی، علی اصغر حاتم نیا*، فردین قنبری صفحات 21-38

    همیشه بهار (Calendula officinalis L.) گیاهی یک ساله از خانواده کاسنی است که دارای کاربردهای دارویی، غذایی و زینتی می باشد. به منظور بررسی اثرات ملاتونین بر برخی ویژگی های مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاه همیشه بهار تحت تنش شوری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. در این مطالعه اثرات پنج سطح شوری (صفر، 40، 80، 120 و 160 میلی مولار کلرید سدیم) و دو سطح محلول پاشی برگی ملاتونین (صفر و 100 میکرومولار) بررسی شد. نتایج نشان داد که تنش شوری سبب کاهش همه پارامترهای مورد بررسی در گیاه همیشه بهار تحت تنش شوری شده است. نتایج حاصل از تجزیه واریانس داده ها نشان داد که تنش شوری اثر معنی داری (01/0≥P) بر روی همه پارامترهای اندازه گیری شده به غیر از کلروفیل b و آنتوسیانین دارد. با این حال، ملاتونین موجب افزایش معنی دار (01/0≥P) تعدادی از ویژگی های مورفولوژیکی (تعداد برگ، تعداد گل، طول شاخساره، وزن تر و خشک شاخساره) و فیزیولوژیکی (محتوی نسبی آب، کلروفیل a، کلروفیل کل، کاروتنوییدها، پروتیین کل و فنول کل) شد. نتایج این مطالعه نشان داد که تنش شوری سبب کاهش ویژگی های مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی نسبت به شاهد شده در حالی که کاربرد ملاتونین سبب بهبود ویژگی های مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاه همیشه بهار شده است و می توان از ملاتونین جهت تعدیل اثرات منفی تنش ها استفاده کرد.

    کلیدواژگان: ملاتونین، رنگیزه های کلروفیلی، پرولین، فنول کل
  • نجمه زینلی پور*، بهاره نژاد شاهرخ آبادی، فاطمه عاقبتی صفحات 39-52

    گوجه فرنگی به عنوان یکی از پرمصرف ترین محصولات غذایی در بین سبزی های رایج جهان شناخته شده است. از آن جایی که گوجه فرنگی قابلیت فسادپذیری بالایی دارد، مشکلات متعددی در حمل و نقل، انبار کردن و بازاریابی آن وجود دارد. این پژوهش با هدف بررسی اثر تیمارهای کاراگینان و اسپرمیدین بر خصوصیات فیزیولوژیک و بیوشیمیایی محصول گوجه فرنگی رقم تینا انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی، در دو دمای انبار 12 و 27 درجه سانتی گراد با سه تکرار انجام گردید. میوه های سبز رسیده با غلظت های صفر، 2 و 4 قسمت در هزار لامبدا کاراگینان و نیز صفر، 1 و 2 میلی مولار اسپرمیدین به صورت غوطه وری و به مدت 10 دقیقه تیمار شدند. مدت زمان انبارمانی دو ماه در نظر گرفته شد. با اندازه گیری برخی صفات در طی انبارمانی مشخص شد که در مقایسه با شاهد بیشترین میزان اسیدیته قابل تیتراسیون (41/0 درصد) در اثر تیمار میوه ها با کاراگینان 1 قسمت در هزار در دمای 12 درجه سانتی گراد انبار به دست آمد و بیشترین سفتی بافت میوه (24 کیلوگرم در سانتی متر مربع)، آسکوربیک اسید (50/20 میلی گرم در 100 گرم وزن تر)، محتوای لیکوپن (42 میلی گرم در 100 گرم وزن تر) و کمترین میزان مواد جامد محلول کل (1/5 درجه بریکس)، درصد کاهش وزن میوه (3/5 درصد)، فعالیت آنزیم پلی گالاکتروناز (75/8 میکرومول محصول در دقیقه در گرم وزن تر) و پکتین متیل استراز (14/5 میکرومول محصول در دقیقه در گرم وزن تر) در میوه های تیمار شده با لامبدا کاراگینان 4 قسمت در هزار در دمای 12 درجه سانتی گراد انبار مشاهده گردید. نتایج این آزمایش حاکی از آن بود که می توان محلول کاراگینان 4 قسمت در هزار در دمای 12 درجه سانتی گراد را به عنوان یک تیمار مفید جهت حفظ کیفیت میوه های انبار شده گوجه فرنگی رقم تینا معرفی نمود.

    کلیدواژگان: آسکوربیک اسید، اسیدهای قابل تیتراسیون، کاراگینان، لیکوپن
  • سمیه نقدی، زهره طغرانگار*، الهه وطن خواه، ستاره امانی فر، مهناز وفادار صفحات 53-72

    گیاه سنبل الطیب یکی از مهم ترین گیاهان دارویی شناخته شده در دنیا و بومی اروپا و آسیا است که از گذشته های دور در طب سنتی مورد توجه و استفاده بشر بوده است. در این مطالعه به منظور ارزیابی اثر کلنیزاسیون قارچ Funneliformis mosseae و تنش کم آبی بر برخی ویژگی ها از جمله شاخص های رشد، تنظیم اسمزی و جذب فسفر سنبل الطیب، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار به مدت دو ماه انجام شد. فاکتورهای آزمایشی شامل دو سطح قارچ (بدون تلقیح (شاهد) و تلقیح شده) و سه سطح تنش خشکی (%90-100 (شاهد)،70-60% و 50-40% ظرفیت زراعی (FC)) بود. نتایج نشان داد تنش کم آبی به طور معنی داری زیست توده، محتوای نسبی آب برگ و غلظت فسفر بخش هوایی و زیرزمینی را در هر دو سطح FC60-70% و FC40-50% و محتوای کلروفیل ها را در سطح FC40-50% کاهش داد. در این تحقیق شاخص های رشدی، محتوای کلروفیل ها و غلظت فسفر در اثر کلنیزاسیون F. mosseae در هر دو سطح تنش افزایش یافتند. بررسی های بیوشیمیایی نیز نشان داد که محتوای قند های محلول، پروتیین و مالون دی آلدهید (MDA) بخش هوایی و زیرزمینی سنبل الطیب به طور معنی داری تحت تنش خشکی افزایش یافتند. تلقیح میکوریزی با گیاه سنبل الطیب سبب افزایش پروتیین بخش هوایی در سطح FC60-70% و برعکس کاهش محتوای قند های محلول و MDA بخش هوایی و زیرزمینی و پروتیین بخش زیرزمینی در هر دو سطح FC60-70% و FC40-50% در مقایسه با گیاهان بدون تلقیح شد. درمجموع کلنیزاسیون گیاه سنبل الطیب با قارچ F. mosseae با تعدیل اثر تنش خشکی می تواند روش مناسب و کارآمدی در کاهش اثرات مخرب تنش خشکی در گیاه همزیست باشد.

    کلیدواژگان: تغذیه معدنی، تنش کم آبی، تنظیم اسمزی، سنبل الطیب، شاخص های رشدی، قارچ میکوریز آربوسکولار
  • رها تبریزی دوز، سپیده کلاته جاری*، داود نادری، مرضیه قنبری جهرمی، حسینعلی اسدی قارنه صفحات 73-90

    آزمایش حاضر با هدف بررسی بهبود تحمل به شوری گیاه نرگس با محلول پاشی سدیم نیتروپروساید به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کاملا تصادفی با سه تکرار در گلخانه پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان) طی سال های 1398 و 1399 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل آبیاری با آب شور در دو سطح 4 و 8 دسی زیمنس بر متر و شاهد (عدم شوری) و سدیم نیتروپروساید در چهار سطح (صفر، 100، 200 و 400 میکرومولار) بود. نتایج نشان داد که تنش شوری بالا باعث ایجاد تنش اکسیداتیو، از جمله افزایش تولید 118 درصدی پراکسید هیدروژن و 82 درصدی مالون دی آلدیید در گیاهان شد. تنش شوری شدید باعث کاهش صفات مورفولوژیکی از جمله کاهش 40 درصدی عمر گل روی بوته و 49 درصدی دوره گلدهی گل نرگس نسبت به شرایط عدم تنش شد. تنش شوری منجر به تغییر فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی در غلظت های مختلف شد. فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز با تیمار شوری همبستگی مثبت داشت و تا 23 درصدی افزایش نشان داد. در حالی که آنزیم کاتالاز تا سطح 4 دسی زیمنس بر متر شوری 87 درصد افزایش یافت و سپس در غلظت بالاتر در برگ کاهش یافت. با این وجود، کاربرد سدیم نیتروپروساید آسیب اکسیداتیو در گیاهان را با بهبود فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی، پرولین و فلاونویید گل، مانع کاهش زیست توده گیاه شد. در نهایت، نتایج این مطالعه نشان داد کاربرد سدیم نیترو پروساید به ویژه غلظت 200 میکرومولار تحمل به تنش شوری در گل نرگس را از طریق کاهش جذب سدیم تا 16 درصد و پراکسیداسیون لیپیدهای غشا تا 17 درصد بهبود داد.

    کلیدواژگان: دوره گلدهی، سمیت یونی، مالون دی آلدئید، فلاونوئید گل
  • مهسا امامی، اصغر استاجی*، علیرضا قنبری، زهرا خزائی، حسن قوربانی قوژدی صفحات 91-104

    گیاهان دارویی دارای مواد موثره با ارزشی هستند که در شرایط طبیعی به طور محدود تولید می شوند، لذا استفاده از روش هایی مانند کشت بافت و استفاده از محرک ها برای تولید بیشتر متابولیت ثانویه در گیاهان دارویی مفید است. در این پژوهش اثرات متیل جاسمونات و نور  LEDبه عنوان دو القاءکننده بر صفات فیزیولوژیک و متابولیت های ثانویه در ریشه گیاهچه های 30 روزه شیرین بیان در محیط MS مورد مطالعه قرار گرفت. در این مطالعه از غلظت های صفر، 2/0، 5/0، 1 و 2 میکرومولار متیل جاسمونات و تیمارهای نوری آبی، قرمز و آبی + قرمز در سه تکرار در قالب طرح آزمایش کاملا تصادفی استفاده شد. نتایج نشان داد که، محتوای فلاونویید فقط در طول موج 300 نانومتر در غلظت 1 میکرومولار متیل جاسمونات نسبت به شاهد افزایش معنی داری نشان داد همچنین میزان ترکیبات فنولیک در تیمار با متیل جاسمونات در غلظت 1 میکرومولار و در تیمار نور آبی افزایش نشان داد و بیشترین فعالیت آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز در نور آبی مشاهده شد درحالی که بیشترین میزان گلیسیریزین (µg/g FW 10/12) در تیمار نور قرمز حاصل شد همچنین نور قرمز نسبت به بقیه تیمارها افزایش معنی داری بر رشد و پرآوری گیاه داشت. به طور کلی می توان نتیجه گرفت که استفاده از محرک هایی مانند متیل جاسمونات و نورهای قرمز و آبی موجب افزایش میزان متابولیت های ثانویه در گیاهان دارویی می شود.

    کلیدواژگان: شیرین بیان، کشت بافت، متابولیت ثانویه، متیل جاسمونات، نور آبی و قرمز
  • سمانه سرگزی، علیرضا سیروس مهر*، احمد قنبری، محسن موسوی نیک صفحات 105-122

    یافتن راه کارهای افزایش تحمل گیاهان در شرایط تنش خشکی از اهمیت زیادی برخوردار است. به منظور مطالعه اثرسطوح تنش خشکی و برخی کودهای آلی بر صفات کمی و کیفی گلرنگ (رقم گلدشت) آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زابل (چاه نیمه) در سال زراعی 96-1395 اجرا شد. عامل اصلی سطوح قطع آبیاری بر اساس مراحل رشد گیاه: شاهد (آبیاری کامل)، آبیاری تا مرحله تشکیل طبق ساقه اصلی و آبیاری تا مرحله تکمیل گلدهی و عامل فرعی پنج سطح تیمار کودی: شاهد (عدم کاربرد)، کود آمینومیکروپاور، اسید هیومیک، هیومیکا و مکمل ارگانیک با مقادیر دو در هزار است. بیش ترین ارتفاع بوته (76/69 سانتی متر)، تعداد برگ در بوته (43/78)، تعداد شاخه فرعی (2/6)، وزن گلبرگ (47/18)، درصد روغن (2/34)، کلروفیل a، b و کارتنویید (به ترتیب 51/11، 37/3، 40/2 میلی گرم بر گرم وزن تر) از تیمار محلول پاشی با اسید هیومیک و آبیاری کامل حاصل شد. تنش شدید و عدم کاربرد کود آلی باعث کاهش صفات ارتفاع بوته (7/27 %)، تعداد برگ (5/19 %)، تعداد شاخه فرعی (5/35 %)، وزن گلبرگ (50 %)، درصد روغن (48 %) و کلروفیل a، b، کاروتنویید (به ترتیب 33 %، 38 % و 27 %) نسبت به شرایط آبیاری کامل و محلول پاشی اسید هیومیک شد. فعالیت آنزیم کاتالاز (97 %)، پراکسیداز (99 %) و میزان پروتیین دانه (62 %) در اثر اعمال تنش و محلول پاشی اسید هیومیک افزایش داشت. در مجموع به نظر می رسد محلول پاشی با اسید هیومیک در مقایسه با سایر کود های آلی مورد استفاده در این پژوهش می توان در شرایط تنش خشکی به نتایج مطلوب تری دست یافت.

    کلیدواژگان: اسید هیومیک، تنش کم آبی، رنگیزه های فتوسنتزی، درصد روغن
  • محمد قادری، علی اصغر علیلو* صفحات 123-138

    فرسودگی از تغییرهای برگشت ناپذیر بذر است که می تواند قوه نامیه آن را تهدید کند. پیش تیمار بذر از جمله روش هایی است که با اصلاح ساختار و عملکرد بذر، قدرت بذور فرسوده را بهبود می دهد. در این راستا، ابتدا بهترین ترکیب پیش تیماری اسید سالیسیلیک، تیواوره و صمغ عربی برای صفات جوانه زنی و گیاهچه بذر فرسوده کلزا رقم اکاپی انتخاب شد. سپس با استفاده از طرح های آزمایشی مجددا اثر آن روی شاخص های جوانه زنی، رشد گیاهچه، آنزیم های آنتی اکسیدان کاتالاز (CAT)، سوپراکسید دیسموتاز (SOD)، آسکوربات پراکسیداز (APX)، گایاکول پراکسیداز (GP) و آلفا- آمیلاز (α-amylase) بررسی شد. نتایج طرح تاگوچی ترکیب یک میلی مولار اسید سالیسیلیک و 75/0 درصد صمغ عربی را به عنوان تیمار منتخب معرفی کرد که اثربخشی آن در آزمایش های بعدی تایید شد. اثر تحریک کنندگی این تیمار بر صفات سرعت جوانه زنی، طول و وزن ریشه چه و گیاهچه نسبت به تیمار شاهد در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود به طوری که، طول و وزن گیاهچه را به ترتیب 30 و 60 درصد افزایش داد. نتایج آنزیمی نشان داد، فعالیت آنزیم های SOD، APX و α-amylase به طور معنی دار (P≤0.01) تحت تاثیر تیمار منتخب قرار گرفت و سطح فعالیت آن ها به ترتیب 14، 7/22 و 5/5 درصد نسبت به تیمار شاهد افزایش یافت. در کل، پیش تیمار بذور کلزا با ترکیب اسید سالیسیلیک و صمغ عربی می تواند با تحریک سیستم دفاعی و انتقال مواد ذخیره ای موجب تسریع در جوانه زنی و تشکیل گیاهچه قوی شود. تقویت این عوامل می تواند شرایط لازم جهت استقرار بهینه گیاه کلزا را در شرایط محیطی متغیر فراهم کند.

    کلیدواژگان: آلفا آمیلاز، پرایمینگ، تنظیم کننده رشد، رشد گیاه چه
  • فاطمه نژاد علیمرادی*، فاطمه نصیبی صفحات 139-152

    اسپرمین (Spm)، گروهی از ترکیبات پلی آمینی واجد چهار گروه نیتروژن (تتراآمین) و با ظرفیت بافری بیشتری است که قادر به افزایش سیستم دفاعی گیاه در برابر بسیاری از تنش ها می باشد. در این تحقیق که در سال 1395 در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته انجام شد، اثرات محافظتی پیش تیمار Spm بر تخفیف تنش شوری در گیاه کدو (Cucurbita pepo L.) مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور، Spm در سه سطح صفر، 1/0 و 1 میلی مولار به مدت پنج روز قبل از اعمال تنش به محیط کشت هیدروپونیک اضافه شد. تیمار شوری (NaCl) در سه سطح صفر، 40 و 80 میلی مولار اعمال شد. آزمایش ها به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داده که تنش شوری به طور قابل توجهی پارامترهای رشد (وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه)، محتوای آب برگ (RWC)، مقدار پروتیین را کاهش و پراکسیداسیون لیپیدها و نشت یونی را افزایش داد. علاوه بر این مقدار پرولین، گاما آمینوبوتیریک اسید (GABA) و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان سوپراکسید دیسموتاز (SOD)، کاتالاز (CAT)، گایاکل پراکسیداز (GPOX) و آسکوربات پراکسیداز (APX) تحت تنش شوری افزایش یافت. پیش تیمار با Spm موجب بهبود رشد و افزایش مقاومت گیاه در برابر تنش شوری گردید. Spm با افزایش فعالیت آنتی اکسیدانی (SOD، CAT، GPOX، APX)، مقدار پرولین و GABA موجب کاهش تنش اکسیداتیو، پراکسیداسیون لیپیدها، نشت یونی و در نهایت افزایش پارامترهای رشدی گردید؛ بنابراین، پیش تیمار Spm به عنوان یک استراتژی کارآمد برای بهبود رشد گیاه و افزایش تحمل کدو در برابر تنش شوری پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: اسپرمین، آنزیم های آنتی اکسیدان، تنش شوری، گاما آمینو بوتیریک اسید
  • محمدرضا نایینی، محمدهادی میرزاپور* صفحات 153-170

    به منظور بررسی تاثیر مصرف برخی از محرک های زیستی در شرایط کم آبیاری در انار، آزمایشی دو سالانه، از اسفند 1398 به صورت کرت های یک بارخرد شده و در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی روی انار 10 ساله (رقم قجاق) در قم انجام شد. کرت های اصلی شامل آبیاری براساس محاسبه سامانه آبیاری (SWAT) و 70 درصد آن بودند. کرت های فرعی عبارت از 1- شاهد (کاربرد کودهای شیمیایی براساس آزمون خاک)، 2-تیمار 1+ محلول پاشی اسیدآمینه با غلظت 5 گرم در لیتر در دو مرحله، 3- تیمار1+ مصرف سرک اسید هیومیک، 4- تیمار1+ محلول پاشی اسید فولیک با غلظت 5 گرم در لیتر، 5- تیمار 1 + محلول پاشی عصاره جلبک دریایی با غلظت 5 گرم در لیتر، 6- مصرف مایکوریزا به صورت چالکود و 7- مصرف توامان تیمارهای 2، 3، 5 و 6 بود. نتایج آزمایش نشان داد که اثر تیمار آبیاری بر ویژگی تعداد میوه در هر درخت، اسیدیته آب میوه و کلیه عناصرغذایی بجز نیتروژن معنی دار بود. همچنین، اثر مواد محرک زیستی بر کلیه ویژگی های مورد بررسی از جمله عملکرد و تعداد میوه در درخت، اسیدیته آب میوه، درصد مواد جامد محلول و غلظت تمامی عناصر پرمصرف و کم مصرف معنی دار گردید. بالاترین عملکرد میوه در درخت و هکتار و تعداد میوه در درخت با مصرف عصاره جلبک دریایی و 70 درصد آبیاری در سال اول آزمایش با میانگین به ترتیب 2/29 و 29200 کیلوگرم در هکتار و 66/96 عدد به دست آمد. در مجموع، نتایج نشان داد کاهش مقدار آب آبیاری محاسبه شده براساس نیاز آبی انار تا میزان 30 درصد، اثر معنی داری بر عملکرد میوه و برخی ویژگی های انار نداشته است. مصرف محرک های زیستی، عملکرد و برخی ویژگی های انار را زیر تاثیر قرار داد.

    کلیدواژگان: اسید آمینه، اسید فولیک، اسید هیومیک، عصاره جلبک دریایی، مایکوریزا
  • سید امیرحسین موسوی، طاهر برزگر*، فاطمه نکونام، زهرا قهرمانی، آرزو خانی صفحات 171-186

    به منظور بررسی اثر اسید هیومیک بر خصوصیات فیزیولوژیکی، فعالیت آنتی اکسیدانی و عملکرد فیسالیس (Physalis peruviana L.) تحت شرایط کم آبیاری، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی در سه تکرار در سال 1400 اجرا شد. تیمار های آزمایشی شامل سه سطح آبیاری (100، 80 و 60 درصد نیاز آبی گیاه) و سه سطح اسید هیومیک (صفر، 5/1 و 3 کیلوگرم در هکتار) بود. نتایج نشان داد که تنش کم آبیاری به طور معنی داری عملکرد میوه را کاهش داد. کاربرد خاکی اسید هیومیک به طور معنی داری محتوای نسبی آب برگ، ظرفیت آنتی اکسیدانی و عملکرد گیاه را تحت شرایط آبیاری نرمال و کم آبیاری افزایش و میزان نشت یونی برگ را کاهش داد. بیشترین مقدار فنل کل (mg gFW-1 1/18)، فلاونویید کل (mg gFW-1 47/0)، فعالیت آنتی اکسیدانی (06/90 درصد)، پرولین (mg gFW-1 91/5) و فعالیت آنزیم های کاتالاز (μmol H2O2 g-1 FW min-1 81/0) و پراکسیداز (units g-1 FW min-1 92/1) با کاربرد خاکی 3 کیلوگرم در هکتار اسید هیومیک تحت شرایط کم آبیاری 60 درصد نیاز آبی گیاه فیسالیس به دست آمد. حداکثر عملکرد میوه (kg ha-13/4793) در گیاهان تیمار شده با هیومیک اسید 3 کیلوگرم در هکتار در شرایط آبیاری 100 درصد مشاهده شد. با توجه به نتایج، کاربرد اسید هیومیک 3 کیلوگرم در هکتار جهت بهبود ظرفیت آنتی اکسیدانی و عملکرد میوه فیسالیس تحت شرایط آبیاری نرمال و کم آبیاری پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدانی، تنش کم آبی، پرولین، ترکیبات فنلی، نشت یونی
  • عبدالله بحرانی*، مهران ممبینی صفحات 187-202

    پدیده تنش گرمایی به دلیل تغییرات آب و هوایی که اغلب اثرات مخربی بر تولید برنج دارد، بیشتر شده است. تجمع و انتقال نیتروژن در اندام های برنج فرآیند مهمی است که عملکرد و کیفیت برنج را تعیین می کند که قاعدتا تحت تاثیر تنش های محیطی از جمله گرما تغییر خواهد نمود. در این راستا پژوهشی با هدف بررسی اثرات تنش گرمای القا شده در تاریخ های مختلف کاشت و تاثیر آن بر منابع تامین کننده نیتروژن دانه در هفت رقم برنج منتخب (Oryza sativa L.) از جمله عنبوری، چمپا، دانیال، گرده، حمر، و هویزه (ارقام بومی)، و رقم N22 (رقم بین المللی) صورت گرفت. آزمایش با دو عامل تاریخ کاشت و رقم به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه ی بلوک های کاملا تصادفی در سه تکرار در دو سال 1396 و 1397 در مزرعه ایستگاه تحقیقات کشاورزی شاوور، وابسته به مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان اجرا گردید. به منظور مواجهه با تنش درجه حرارت بالا (تنش گرمایی) در شرایط مزرعه ای، سه تاریخ کاشت 15 اردیبهشت، 5 خرداد و 25 خرداد به ترتیب با متوسط دمای بلند مدت 8/36، 4/33 و 2/34 درجه سانتی گراد به عنوان کرت های اصلی انتخاب گردیدند. تاریخ کاشت به هنگام (تاریخ کاشت دوم) با شرایط دمایی مطلوب شامل متوسط دمای 4/33 درجه سانتی گراد در کل مراحل رشد گیاه برنج به عنوان شاهد و تاریخ کاشت زود هنگام (تاریخ کاشت اول) به عنوان مواجهه با تنش گرمایی در مرحله زایشی با متوسط 8/36 درجه سانتی گراد در نظر گرفته شدند به گونه ای که ژنوتیپ های برنج در دوران گلدهی و پر شدن دانه در مواجه با متوسط تنش گرمای بالای 1/39 درجه سانتی گراد بودند و در هر تاریخ کاشت هفت رقم برنج به عنوان کرت های فرعی کشت گردیدند. نتایج آزمایش نشان داد در هر سه تاریخ کاشت در تمام ارقام، بالاترین مقادیر نیتروژن انتقالی از برگ به دانه به میزان 38/37 کیلوگرم در هکتار و کارایی انتقال نیتروژن به میزان 88/70 درصد در برگ های گیاه بدست آمد. در میان تاریخ های کاشت، بیشترین میانگین انتقال مجدد نیتروژن و کارایی انتقال مجدد در کل اندام رویشی در تاریخ کاشت دوم به ترتیب با میانگین 95/42 کیلوگرم در هکتار، 05/37 درصد بدست آمد. در این بین، بیشترین سهم انتقال مجدد نیتروژن با میانگین 40/94 درصد در رقم چمپا در تاریخ کاشت اول که شرایط تنش گرمایی برای گیاه ایجاد شده بود، مشاهده شد. در بین ارقام مورد مطالعه، بیشترین شاخص برداشت نیتروژن در رقم اصلاح شده و پا کوتاه دانیال با میانگین 59/67 درصد و پس از آن در رقم هویزه و N22 بدست آمد. بیشترین عملکرد دانه با میانگین 6554 کیلوگرم در هکتار در تاریخ کاشت دوم که بالاترین شاخص برداشت نیتروژن، بیشترین مقدار کارایی انتقال مجدد نیتروژن از اندام های رویشی، بیشترین برداشت نیتروژن از خاک و کمترین سهم انتقال مجدد نیتروژن را اندام های رویشی به دانه داشت در رقم هویزه و پس از آن در رقم حمر (4466) که بالاترین جذب نیتروژن را از خاک داشت، بدست آمد. به طور کلی با توجه به نتایج آزمایش می توان گفت که وقوع تنش گرمایی در طول دوره زایشی گیاه باعث کاهش قابل توجه در مقدار و کارایی انتقال نیتروژن به اندام های رویشی و دانه خواهد شد. همچنین ارقام متحمل به گرما (هویزه، حمر و دانیال) دارای بیشترین کارایی انتقال مجدد نیتروژن در هر سه تاریخ کاشت بودند و می توان از این ارقام در برنامه های اصلاحی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: انتقال مجدد نیتروژن، شاخص برداشت نیتروژن، سهم انتقال مجدد، پر شدن دانه
  • صنم صفائی چائی کار*، کوروش فلک رو صفحات 203-218

    چای (Camellia sinensis L. O. Kuntze) متعلق به خانواده تیاسه و به عنوان یکی از مهم ترین گیاهان اقتصادی جهان دارای خواص درمانی فراوانی بوده و به عنوان نوشیدنی مفرح مورد مصرف قرار می گیرد. القا پلی پلوییدی با استفاده از مواد شیمیایی جهش زا یکی از روش های به نژادی گیاهان دارویی به منظور افزایش قابلیت تولید متابولیت های ثانویه است. به منظور بررسی تاثیر تیمار کلشی سین بر القا پلی پلوییدی و مقایسه تغییرات صفات مختلف در گیاهان تتراپلویید حاصله و دیپلویید (شاهد) رقم کاشف چای، پژوهشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با دو فاکتور غلظت های مختلف کلشی سین (صفر، 2/0، 5/0 و 1 درصد) و مدت زمان (3 و 6 روز متوالی) در سه تکرار انجام شد. برای تعیین سطح پلوییدی، بررسی های مورفولوژیکی، میکروسکوپی و شمارش کروموزوم انجام شد. تعداد کروموزوم در گیاهان دیپلویید و تتراپلویید به ترتیب برابر با 30 (2n=2x=30) و 60 (2n=4x=60) ثبت گردید. نتایج بررسی ها نشان داد که غلظت 5/0 % کلشی سین در مدت زمان شش روز متوالی با بازدهی 82/12% مناسب ترین تیمار برای تولید گیاهان تتراپلویید است. القای پلی پلوییدی باعث ایجاد تغییرات معنی دار در اندازه برگ، محتوی کلروفیل و کاروتنویید و افزایش ترکیب های فیتوشیمیایی مانند پلی فنل، کافیین و فعالیت آنتی اکسیدانی در شاخساره های تتراپلویید نسبت به دیپلویید گردید. همچنین شاخص تراکم روزنه در گیاهان تتراپلویید نسبت به دیپلویید کاهش معنی داری را نشان داد. براساس نتایج این آزمایش، افزایش سطح پلوییدی موجب افزایش ترکیب های آنتی اکسیدانی و برخی ترکیبات فیتوشیمیایی در گیاه دارویی چای گردید.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، چای، پلی فنل، تتراپلوئیدی، کافئین
  • محمدرضا اصغری، سعید خماری*، مهدی داوری صفحات 219-238

    افزودن بیوچار تنها یا توام با تلقیح میکروبی به عنوان یک اصلاح کننده خاک به کاهش سمیت فلزات سنگین در خاک های زراعی آلوده کمک می کند. از طرف دیگر، برهمکنش تلقیح با میکروارگانیسم ها و کاربرد بیوچار بر جذب عناصر سرب و روی و رشد و عملکرد گیاه تا حدی نامشخص است. هدف از آزمایش گلخانه ای حاضر، ارزیابی اثرات کاربرد انواع بیوچار (حاصل از پوسته بادام زمینی و تفاله هویج) و سوسپانسیون کنیدیایی قارچ تریکودرما (Trichoderma harzianum Rifai-T22) بر رشد و برخی خصوصیات فیزیولوژیک گیاهچه های اسپرس رشد یافته در خاک آلوده به فلزات سنگین سرب و روی بود. کاربرد انواع بیوچار و قارچ تریکودرما باعث بهبود برخی از خصوصیات مورفولوژیک گیاهچه های اسپرس نظیر طول ریشه، ارتفاع بوته و وزن خشک اندام هوایی گردید. همچنین هم افزایی این تیمارها باعث افزایش محتوای پروتیین کل برگ، قند محلول ریشه و برگ، فلاونویید کل ریشه و برگ، فعالیت آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز و نیز سرعت سبزشدن گیاهچه ها در مقایسه با تیمار شاهد (عدم استفاده از بیوچار و قارچ) شد. به طور کلی نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که کاربرد بیوچار و قارچ تریکودرما در خاک های آلوده به فلزات سنگین از طریق بهبود برخی شاخص های فیزیولوژیک در برگ، افزایش رشد ریشه، مقابله با آسیب های ناشی از تنش اکسیداتیو و در نتیجه بهبود احتمالی جذب آب باعث بهبود رشد گیاهچه های اسپرس گردید.

    کلیدواژگان: تریکودرما هارزیانوم، تنش اکسیداتیو، رشد، سرب و روی، فتوسنتز
  • هانیه سعادت، الیاس سلطانی*، محمد صدقی صفحات 239-258

    به منظور بررسی تاثیر پرایمینگ بذر با کیتوزان بر ویژگی های جوانه زنی و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی در گیاهچه های برنج تحت شرایط تنش شوری آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1400 انجام شد. تیمارها شامل چهار سطح شوری (صفر، 50، 100 و 150 میلی مولار) و چهار سطح کیتوزان (صفر، 25/0، 50/0 و 75/0 درصد وزنی- حجمی) بود که همه در اسید استیک یک درصد حل شده بودند. نتایج نشان داد که تنش شوری موجب کاهش سرعت جوانه زنی، درصد جوانه زنی، طول ریشه چه، ساقچه و گیاهچه، وزن تر و خشک ریشه چه و ساقچه، شاخص طولی و وزنی بنیه بذر گردید. ولی، پرایمینگ بذر با کیتوزان سبب کاهش تاثیر شوری و بهبود این صفات گردید. البته، مقایسه میانگین ها نشان دهنده آن بود که بین سطوح کیتوزان اختلاف معنی داری وجود داشت، به نحوی که بیش ترین مقدار صفات از کاربرد کیتوزان 75/0 درصد و کم ترین آن از عدم کاربرد کیتوزان حاصل گردید. شوری میانگین مدت جوانه زنی افزایش داد، به طوریکه بیش ترین آن (367/0 روز) از شوری 150 میلی مولار و کم ترین سرعت جوانه زنی در تیمار کیتوزان 75/0 درصد (101/0 روز) مشاهده شد. و بیش ترین ضریب آلومتری (452/0) در پرایمینگ با کیتوزان 25/0 درصد و شوری 150 میلی مولار مشاهد گردید. فعالیت آنزیم کاتالاز، پراکسیداز و سوپراکسید دیسمیوتاز در پرایمینگ با کیتوزان 75/0 درصد و شوری 150 میلی مولار به ترتیب 40، 35 و 31 درصد نسبت به شاهد (آب مقطر) و بدون شوری بیش تر بود. هم چنین، شوری فعالیت آنزیم آمیلاز را کاهش داد. به طوری که، کم ترین آمیلاز (mg g-1 FW min-1400/6) در شاهد (آب مقطر) و شوری 150 میلی مولار به دست آمد. نتایج نشان داد تیمار بذر با کیتوزان 75/0 درصد با تحریک آنزیم های آنتی اکسیدانی و خنثی سازی رادیکال های آزاد می تواند اثرات مضر تنش شوری بر برخی صفات در گیاهچه برنج را کاهش داده و رشد گیاهچه را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: برنج، پرایمینگ، کلرید سدیم، کیتوزان، هیدروپرایمینگ
  • معصومه رفیعی، لیلا شبانی*، محمدرضا سبزعلیان صفحات 259-274

    پرایمینگ، قرار گرفتن موجودات یا سلول ها در معرض میزان کمی از عوامل خسارت زای فیزیکی یا شیمیایی است که موجود زنده را برای قرار گرفتن در معرض تنش بعدی از طریق پاسخ بهبود یافته آماده می کند. بر این اساس در این مطالعه تاثیر پیش تیمار چهار نور مختلف LED شامل نور LED قرمز، نور LED قرمز (70%) + آبی (30%)، نور LED آبی و نور LED سفید در مقایسه با نور گلخانه بر روی دو ژنوتیپ سبز و بنفش گیاه ریحان شیرین در شرایط شاهد و تنش شوری با غلظت 150 میلی مولار NaCl مورد بررسی قرار گرفت. جهت انجام پژوهش، بذرهای دو ژنوتیپ سبز و بنفش ریحان شیرین در گلدان های حاوی خاک لومی شنی کشت داده شد. پس از گذشت 50 روز، تعداد 48 گلدان به اتاقک حاوی لامپ های LED منتقل شد و تعداد 12 گلدان در گلخانه نگهداری شد. پس از دو هفته گلدان ها از اتاقک حاوی لامپ های LED به گلخانه منتقل شدند و تیمار شوری به مدت دو هفته اعمال شد. نتایج نشان داد تیمار 150 میلی مولار NaCl سبب کاهش وزن تر و خشک اندام هوایی و کلروفیل a و افزایش میزان پراکسید هیدروژن، فعالیت آنزیم کاتالاز و ترکیبات فنولیک کل در هر دو ژنوتیپ در شرایط نور گلخانه شد. در شرایط شاهد نوری در هر دو ژنوتیپ، نور LED قرمز + آبی نسبت به بقیه نورها وزن تر و خشک اندام هوایی، میزان کلروفیل a و ترکیبات فنولیک کل را افزایش و محتوای پراکسید هیدروژن را کاهش داد. در شرایط شوری نتایج نشان داد که پیش تیمار با نور LED قرمز + آبی در ژنوتیپ سبز و LED قرمز در ژنوتیپ بنفش سبب افزایش وزن تر اندام هوایی (به ترتیب 65 درصد و 52 درصد) و وزن خشک اندام هوایی (به ترتیب 2 برابر و 73 درصد)، کلروفیل a (به ترتیب 98 درصد و 58 درصد)، ترکیبات فنولیک کل (به ترتیب 2 برابر و 20 درصد) و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان و کاهش محتوای پراکسید هیدروژن (به ترتیب 33 درصد و 72 درصد) نسبت به گیاهان پیش تیمار نشده با این نورها شده است. با توجه به نتایج به دست آمده، استفاده از پیش تیمار LED (نور LED قرمز + آبی در ژنوتیپ سبز و LED قرمز در ژنوتیپ بنفش) با تقویت مکانیسم های حمایتی مانند کاهش پراکسیداسیون لیپیدهای غشا، افزایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی، ترکیبات فنلی و رنگیزه های فتوسنتزی، در بهبود وضعیت گیاه ریحان در هر دو شرایط شاهد نوری و شوری نقش بسزایی داشته است.

    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدان، ترکیبات فنولیک، تنش شوری، دیودهای ساطع کننده نور (LED)، ریحان
  • سیده سودابه شبیری*، علی اکبر اسدی صفحات 275-290

    به منظور بررسی اثر تراکم بوته بر عملکرد و صفات فیزیولوژیک دو ژنوتیپ عدس کیمیا و بیله سوار، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات دیم خدابنده زنجان در دو سال زراعی 1394 تا 1396 اجرا شد. سه فاصله بین ردیف (15، 20 و 25 سانتی متر) و شش سطح تراکم بذر (150، 175، 200، 225، 250 و 275 بذر در مترمربع) در نظر گرفته شد. بین دو سال اجرای آزمایش تفاوت معنی داری از نظر عملکرد کل در سطح یک درصد مشاهده شد. بین فواصل کاشت از نظر دمای برگ، هدایت روزنه ای، CO2 زیر روزنه ، میزان فتوسنتز در سطح احتمال پنج درصد و عملکرد کل در سطح احتمال یک درصد تفاوت معنی داری مشاهده شد. بین ژنوتیپ های مورد مطالعه از نظر دمای برگ و عملکرد کل در سطح احتمال یک درصد و کارایی مصرف آب در سطح احتمال پنج درصد اختلاف معنی دار مشاهده شد. با افزایش فاصله بین ردیف ها دمای برگ بیشتر شد، به طوری که بیشترین و کمترین دما به ترتیب در فاصله بین ردیف 25 و 15 سانتی متر مشاهده شد. بیشترین و کمترین میزان هدایت روزنه ای نیز به ترتیب در فاصله بین ردیف 15 و 25 سانتی متری به دست آمد. افزایش فاصله ردیف از 15 به 25 سانتی متر عملکرد کل را کاهش داد. در فاصله ردیف 15 سانتی متری کمترین دمای برگ و بیشترین میزان هدایت روزنه ای، CO2 زیر روزنه و میزان فتوسنتز مشاهده شد و بیشترین میزان عملکرد نیز در این فاصله کشت بدست آمد؛ بنابراین با انتخاب این فاصله ردیف، از نظر این صفات فیزیولوژیک نیز مزرعه در وضعیت مطلوب تری قرار گرفته و در نهایت عملکرد بالاتری به دست آمد. بیشترین و کمترین عملکرد به ترتیب مربوط به تراکم بذر 225 و 150 بود. البته تراکم 225 با تراکم 200 تفاوت معنی داری نداشت. بنابراین، جهت کشت عدس دیم بهترین تراکم 200 دانه در مترمربع و بهترین فاصله ردیف برای کاشت 15 سانتی متر بود.

    کلیدواژگان: دمای برگ، عملکرد، هدایت روزنه ای، فتوسنتز
  • ناطق لشکری صنمی، جمشید قربانی*، بابک متشرع زاده، سید محمد حجتی، قربان وهاب زاده صفحات 291-306

    این پژوهش به منظور بررسی توانایی جذب و انباشت مس و اثر آلودگی آن بر رشد و محتوای عناصر معدنی گیاهان مرتعی خارمریم و افسنطین در شرایط گلخانه انجام شد. در یک آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی، مس در سه سطح صفر (شاهد)، 100 و 200 میلی گرم در کیلوگرم به صورت سولفات مس با سه تکرار به گلدان ها اعمال و سپس بذر دو گیاه کشت شدند. بعد از دو ماه و کامل شدن رشد، گیاهان برداشت شده و ویژگی های رویشی و محتوای کلسیم، منیزیم، پتاسیم، فسفر، آهن، روی، منگنز و مس در اندام هوایی و ریشه اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که با آلودگی سولفات مس، رشد اندام هوایی و زیرزمینی افسنطین تحت تاثیر قرار نمی گیرد اما زیست توده اندام هوایی به همراه حجم، سطح و طول ریشه خارمریم در غلظت های بالاتر مس کاهش معنی داری می یابد. با افزایش غلظت سولفات مس در خاک، انباشت مس در ریشه هر دو گیاه و در اندام هوایی خارمریم افزایش معنی داری نشان داد. بیشترین جذب مس با 50/53 و 72/168 میلی گرم در کیلوگرم در اندام هوایی و ریشه خارمریم مشاهده شد. فاکتور انتقال کمتر از یک در هر دو گیاه توانایی آنها را برای تجمع فلز مس در ریشه نشان می دهد. در سطح آلودگی 200 میلی گرم در کیلوگرم سولفات مس، غلظت پتاسیم در اندام هوایی خارمریم به طور معنی داری بیشتر از افسنطین بود. افزایش غلظت سولفات مس در خاک، محتوای عناصر کم مصرف در گیاه افسنطین را تحت تاثیر قرار نداده اما موجب کاهش معنی دار منگنز و روی در اندام هوایی و ریشه خارمریم و افزایش معنی دار آهن در اندام هوایی خارمریم شد.

    کلیدواژگان: بوم شناسی احیا، باطله زغال سنگ، تنش سولفات مس، فلزات سنگین
  • مهدیه کمالی، داود صمصام پور*، عبدالنبی باقری، علی مهرآفرین، احمد همایی صفحات 307-324

    به منظور بررسی اثر تنش خشکی بر برخی صفات موفولوژیکی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه دارویی مریم نخودی بلوچستانی (Teucrium stocksianum Boiss) آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با پنج دور آبیاری شاهد، 4، 6، 8 و 10 روز با چهار تکرار اجرا شد. نتایج حاصل نشان داد تنش خشکی شدید و خیلی شدید سبب کاهش معنی دار (05/0 > P) طول و عرض برگ، ارتفاع و عرض بوته، طول ریشه، عرض گیاه، قطر ساقه اصلی و فرعی، وزن تر اندام هوایی و ریشه و وزن خشک اندام هوایی و ریشه، محتوای رطوبت نسبی، کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل، کاروتنویید ها گردید. بیشترین مقدار نشت یونی، پرولین، کاتالاز، پلی فنل اکسیداز، مالون دی آلدهید، فلاونویید و آنتوسیانین در تیمار خشکی شدید مشاهده شد. به طور کلی گیاه دارویی مریم نخودی بلوچستانی با بکارگیری مکانیسم های دفاعی از قبیل کاهش صفات موفولوژیکی، تجمع سریع مواد آلی تنظیم کننده اسمزی و افزایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی واکنش مناسبی در مقابل تنش خشکی نشان داد و با صرف حداقل انرژی به جذب عناصر غذایی و رشد ادامه می دهد. از این رو می توان نتیجه گرفت تنش خفیف و متوسط خشکی تاثیر کمی برکلیه پارامتر های مورد بررسی در گیاه مریم نخودی بلوچستانی داشت. اما در شرایط تنش شدید و خیلی شدید، رشد گیاه به طور معنی داری کاهش یافت.

    کلیدواژگان: تنش خشکی، پارامترهای رشدی، پارامتر های فیزیولوژی، پارامتر های بیوشیمیایی، مریم نخودی بلوچستانی (کلپوره کوهی)
  • حدیث زارع منش* صفحات 325-338

    به منظور بررسی تاثیر محلول پاشی براسینواسترویید بر صفات رشدی و غلظت یون های سدیم و پتاسیم گیاه مرزه تابستانه (Satureja hortensis L.) تحت تنش شوری، آزمایشی گلدانی به صورت فاکتوریل دو عاملی در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی با سه تکرار در گلخانه دانشگاه پیام نور لرستان در سال 1399 انجام شد. فاکتورهای آزمایشی، تنش شوری در سه سطح (صفر، 40 و 80 میلی مولار کلرید سدیم) و محلول پاشی براسینواسترویید در سه سطح (صفر، 5/0 و 2 میکرومولار) بود. بیشترین میانگین ارتفاع بوته (56/32 سانتی متر)، طول ریشه (02/22 سانتی متر)، وزن تر اندام هوایی (89/5 گرم در بوته)، وزن خشک اندام هوایی (2 گرم در بوته)، وزن خشک ریشه (87/0 گرم در بوته) و محتوی پتاسیم اندام هوایی (39/16 میلی گرم در گرم ماده خشک) در شرایط شاهد (بدون شوری) بود که تحت شوری 80 میلی مولار کلرید سدیم به ترتیب 32، 21، 19، 17، 31، 23 و 79 درصد کاهش یافتند. در مقابل کاربرد هورمون براسینواسترویید به ویژه در سطح 2 میکرومولار سبب افزایش میانگین ارتفاع بوته (46/30 سانتی متر)، طول ریشه (7/21 سانتی متر)، وزن تر (95/5 گرم در بوته) و خشک (05/2 گرم در بوته) اندام هوایی و محتوی پتاسیم (63/10 میلی گرم در گرم ماده خشک) اندام هوایی شد. نتایج اثرات متقابل فاکتورهای شوری و محلول پاشی نشان داد که با افزایش شدت شوری، محتوی سدیم به طور معنی داری افزایش (محتوی سدیم در تیمار 80 میلی مولار کلرید سدیم و بدون محلول پاشی برابر با 93/10 میلی گرم در گرم ماده خشک بود) و به تبع آن نسبت پتاسیم به سدیم (میانگین این صفت در تیمار 80 میلی مولار کلرید سدیم و بدون محلول پاشی برابر با 2/0 بود) شدیدا کاهش یافت؛ هر چند که کاربرد محلول پاشی براسینواسترویید تا حدی میزان جذب سدیم را کاهش داد (محتوی سدیم در تیمار 80 میلی مولار کلرید سدیم و سطح 2 میکرومولار محلول پاشی برابر با 56/6 میلی گرم در گرم ماده خشک بود). به طورکلی، شوری با اختلال در میزان جذب پتاسیم و کاهش شدید نسبت پتاسیم به سدیم گیاه سبب کاهش صفات رشدی مورد مطالعه و محلول پاشی براسینواسترویید سبب بهبود افزایش وزن تر و خشک مرزه شد.

    کلیدواژگان: تنش های غیر زیستی، براسینواستروئید، مرزه، هورمون های رشدی، عناصر غذایی
  • زهرا اکبری فرد، معصومه ملکی*، زهرا موحدی صفحات 339-352

    شوری یکی از تنش های محیطی است که با تاثیر منفی بر فرآیند رشد سبب القای تنش اکسیداتیو در گیاهان می شود. به منظور بررسی اثر سدیم نیتروپروساید (SNP) بر کاهش تنش اکسیداتیو سالیکورنیا پرسیکا تحت تنش شوری، آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. در این پژوهش، اثر دو سطح SNP (صفر و 2/0 میلی مولار)، سه سطح شوری (صفر، 200 و 500 میکروگرم بر میلی لیتر کلرید سدیم) و سه مرحله برداشت (روز اول، هفتم و چهاردهم) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد با افزایش شوری وزن خشک اندام هوایی کاهش می یابد. اما در شوری 200 افزایش داشت. اثر مثبت SNP در شوری 200 و 500 مشاهده شد. محتوای نسبی آب با افزایش غلظت شوری کاهش یافت و SNP در هر سه سطح شوری باعث افزایش محتوای نسبی آب شد. با افزایش شوری آنتوسیانین کاهش داشت و SNP باعث افزایش آنتوسیانین شد. مالون دی آلدهید با افزایش شوری افزایش یافت و کاربرد SNP باعث کاهش آن گردید. با افزایش شوری فنل کاهش یافت و SNP اثر معنی داری روی فنل نداشت، اما فلاونویید در شوری 200 نسبت به شاهد افزایش یافت و در شوری 500 کاهش نشان داد. تنش شوری باعث افزایش سدیم و کاربرد SNP باعث کاهش شد. میزان پتاسیم در شوری 200 و 500 افزایش یافت. تیمار SNP باعث افزایش پتاسیم در شوری صفر و 500 شد. به طور کلی می توان نتیجه گرفت، تیمار SNP می تواند موجب افزایش تحمل به شوری سالیکورنیا پرسیکا شود.

    کلیدواژگان: تنش شوری، سالیکورنیا پرسیکا، سدیم نیتروپروساید، فلاونوئید
  • اسماعیل کریمی* صفحات 353-370

    باکتری های محرک رشد می توانند نقش حمایتی از گیاهان میزبان در برابر تنش آبی به عنوان شایع ترین تنش غیر زیستی به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک داشته باشند. نعنا فلفلی جز گیاهان دارویی با ارزشی است که تحت تاثیر تنش آبی افت عملکرد پیدا می کند. جهت بررسی نقش حمایتی این باکتری ها از گیاه نعنا فلفلی در شرایط مذکور آزمایشی گلخانه ای به صورت فاکتوریل در قالب بلوک های کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای مورد مطالعه عبارت بودند از: مایه زنی نشا نعنا فلفلی با باکتری Peribacillus simplex 54-1 و بدون مایه زنی با باکتری، سه سطح آبی شامل حالت مطلوب، تنش آبی متوسط (قطع آبیاری 10 روز قبل از برداشت) و تنش آبی شدید (قطع آبیاری 20 روز قبل از برداشت) نتایج حاصله نشان دادند که مایه زنی باکتری P. simplex 54-1 توانست در شرایط مطلوب آبی عملکرد تر و خشک گیاه را به ترتیب 59% و % 47، در تنش آبی متوسط 74% و 58% و در تنش آبی شدید آبی 64% و 39% افزایش دهد. وزن خشک ریشه در شرایط مایه زنی باکتری در شرایط مطلوب آبی 84% و در شرایط رخداد تنش آبی به طور متوسط 42% نسبت به شرایط عدم مایه زنی در هر سطح آبی افزایش یافت. مایه زنی با باکتری توانست باعث کاهش تولید مالون دی آلدیید به عنوان شاخص تنش اکسیداتیو به میزان 26/2 و 18/4 برابر به ترتیب برای تنش آبی متوسط و شدید نسبت به شرایط عدم مایه زنی با باکتری گردد. این امر احتمالا ناشی از تقویت سیستم آنتی اکسیدانی گیاه با افزایش تولید آنزیم های پلی فنل اکسیداز و کاتالاز بود. لذا می توان از این باکتری به عنوان کاندیدای مطلوبی در تهیه کود زیستی برای مقابله با تنش آبی در گیاه نعنا فلفلی و افزایش تولید آن استفاده نمود.

    کلیدواژگان: اکسین میکروبی، آنزیم های آنتی اکسیدان، سطح برگ، وزن خشک برگ، پرولین
  • مهسا پیمایی، وحید سرابی*، حسین هاشم پور صفحات 371-390

    به منظور ارزیابی اثر تنظیم کننده های رشدی و اسیدآمینه پرولین + تریتون ایکس 100 بر پاسخ فیزیولوژیکی گیاه دارویی رازیانه تحت شرایط تنش کم آبی، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده بر پایه طرح بلوک های کاملا تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان در سال زراعی 98-1397 انجام شد. فاکتور اصلی شامل سه سطح رطوبتی (آبیاری در حد ظرفیت زراعی (I1)، آبیاری در زمان 65 (I2) و 85 (I3) درصد تخلیه رطوبتی خاک) و فاکتور فرعی شامل چهار سطح محلول پاشی (بدون محلول پاشی، محلول پاشی با متیل جاسمونات، یونیکونازول و اسید آمینه پرولین + تریتون ایکس 100) بودند. نتایج نشان داد که تنش کم آبی سبب کاهش محتوای رطوبت نسبی، شاخص پایداری غشا، غلظت کلروفیل های a، b، کل و کاروتنوییدها و افزایش غلظت مالون دی آلدیید، پرولین و قندهای محلول شد. کاربرد تنظیم کننده های رشدی به خصوص متیل جاسمونات موجب افزایش شاخص پایداری غشا، محتوای کلروفیل a، کل، کاروتنوییدها و قندهای محلول در برگ ها شد. همچنین، نتایج حاصل از اثرات متقابل سطوح رطوبتی در تیمارهای محلول پاشی نشان داد که تحت شرایط تنش رطوبتی در خاک تمامی صفات فیزیولوژیکی در تیمار شاهد در مقایسه با کاربرد خارجی تنظیم کننده های رشدی و اسید آمینه پرولین + تریتون ایکس 100 کاهش معنی داری داشتند، بجز محتوای پرولین و قندهای محلول که افزایش بیشتری در مقایسه با تیمار شاهد داشتند. در کل، محلول پاشی با متیل جاسمونات با تنظیم بهتر واکنش های داخلی و القای دفاع های آنتی اکسیدانی به نسبت سایر تیمارهای محلول پاشی تاثیری بهتری در کاهش اثرات ناشی از تنش کم آبی بر صفات فیزیولوژیک مورد بررسی در گیاه رازیانه داشت. از این رو، می توان از متیل جاسمونات در شرایط تنش کم آبی حاکم بر خاک های مناطق خشک و نیمه خشک استفاده نموده و از اثرات زیان بار آن بر صفات فیزیولوژیک رازیانه کاست.

    کلیدواژگان: تنظیم کننده های رشدی، رازیانه، سطوح رطوبتی، شاخص های فیزیولوژیکی، محلول پاشی
  • جعفر نباتی*، رضوان رمضان نژاد، احمد نظامی صفحات 391-410

    شوری، از مهم ترین تنش های غیر زیستی است که تاثیر نامطلوبی بر رشد و تولید گیاهان زراعی دارد. نخود مانند بیشتر حبوبات به تنش شوری حساس است. این مطالعه، به منظور به گزینی ژنوتیپ های متحمل به شوری نخود کابلی صورت گرفت. برای این منظور، 72 ژنوتیپ نخود از نظر میزان تحمل به شوری dS m-112 غربالگری شدند. این مطالعه در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار به صورت آبکشت (هیدروپونیک) انجام شد. از میان ژنوتیپ های مورد بررسی، 53 ژنوتیپ دارای بقا بیش از 75 درصد بودند، و هیچ ژنوتیپی بقای کمتر از 25 درصد نداشت. بیشترین میانگین محتوای کربوهیدرات های محلول، فنل کل، پرولین، پتانسیل اسمزی، مهار فعالیت رادیکال آزاد DPPH و محتوای نسبی آب برگ در ژنوتیپ های دارای دامنه بقا 76-100 درصد مشاهده شد. میانگین محتوای مالون دی آلدیید در ژنوتیپ های دارای دامنه بقا 26-50 درصد بیشترین مقدار خود را داشت. نتایج تجزیه خوشه ای نشان دهنده برتری نسبی ژنوتیپ های گروه دوم شامل MCC1037، MCC1212، MCC1286، MCC1138، MCC1278، MCC1129، MCC1140، MCC1234، MCC1299، MCC1289، MCC1041، MCC1132، MCC1276، MCC1211، MCC1043، MCC1147 و MCC1148 در بیشتر صفات مورد مطالعه بود. به نظر می رسد که ژنوتیپ های نخود برای تحمل نسبت به شوری از مکانیسم های متعددی استفاده می کنند، که این امر در به گزینی ژنوتیپ های بیشتر متحمل به شوری در نخود کابلی کمک می کند.

    کلیدواژگان: بقا، به گزینی، تحمل به شوری، آبکشت
  • سعید نواب پور*، حوریه نجفی، سید مجتبی ملائی صفحات 411-422

    خشکی یکی از مهم ترین تنش های غیر زیستی است که رشد و نمو گیاهان را تحت تاثیر قرار می دهد. سازگاری گیاه با تنش های غیر زنده باعث تغییر در بیان تعداد زیادی ژن های دفاعی و تنظیم کننده های آنها از جمله فاکتورهای رونویسی می شود. پروتیین های  MYB یک خانواده بزرگ از عوامل رونویسی هستند که از اهمیت خاصی در تنظیم فرایند های نمو و پاسخ های دفاعی در گیاهان برخوردارند. در این مطالعه، سطح بیان هشت فاکتور رونویسی MYB از گندم نان در دو رقم تجن و زاگرس در پاسخ به تنش خشکی مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل RT-PCR  نشان داد تقریبا تمامی ژن‎های خانواده MYB از جمله ژن TC282418، TaMYB80، PTTa00740، TaMYB33، TaMYBR3 به ترتیب با سطح بیان 4/2، 2/3، 1/7، 1/6، 6/6 نسبت به شاهد تحت تنش شدید در ژنوتیپ زاگرس که در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفت افزایش بیان داشتند. از طرفی رقم زاگرس که جزو ارقام متحمل به تنش خشکی است برای تمامی ژن‏های مورد بررسی افزایش بیان بیشتری نسبت به رقم تجن داشت.

    کلیدواژگان: گندم، تنش خشکی، فاکتور رونویسی، بیان ژن، RT-PCR، پروتئین های MYB
|
  • Afsaneh Rahimi, Leila Jafari*, Farzin Abdollahi Pages 1-20

    One of the strategies to increase the tolerance of plants to environmental stress conditions, including drought stress, is to improve the process of receiving nutrients by plants. Arugula (Eruca vesicaria subsp. sativa Mill.) is cultivated as a leafy vegetable in Hormozgan province. Considering the limitation of water resources in this province and the role of fertilizers in increasing the tolerance of vegetables to drought stress, this research was conducted to investigate the biochemical, vegetative, yield and efficiency indicators responses of arugula to fertilizer sources under deficit irrigation conditions, a split plots experiment as a completely randomized design with 12 treatments and three replications in the greenhouse of University of Hormozgan. The experimental treatments included irrigation as the main plot (full irrigation as control, moderate and severe deficit irrigation) and the use of different fertilizers as sub-plot (control, urea, vermicompost and cow manure). The results showed that all the biochemical traits including the chlorophyll and carotenoids contents, catalase and peroxidase activities and the amount of malondialdehyde, vegetative and yield traits including plant height, root length and diameter, root and shoot fresh weight, fresh economical yield and nitrogen and water use efficiency of Arugula was significantly affected by the main effect of irrigation. While the main effect of fertilizer sources on peroxidase activity, plant height and root diameter were not significant. The use of different fertilizers improved the under-study traits under deficit irrigation conditions, and in most cases the efficiency of organic fertilizers was higher than urea. So that the use of vermicompost increased the catalase activity in severe and moderate deficit irrigation conditions by 23.3 and 29.9 %, respectively. Moderate and severe deficit irrigation, as well as the use of fertilizer, increased the water use efficiency in arugula. At each fertilizer level, severe deficit irrigation caused a significant decrease in nitrogen use efficiency compared to full irrigation and moderate deficit irrigation. The results of this research showed that in severe deficit irrigation conditions, the use of cow manure increased the economic yield of arugula by 52.0% compared to the control. In total, the highest economic yield was obtained in the full irrigation and the use of urea or cow manure. Therefore, according to the limitation of water resources in Hormozgan province, the application of fertilizer can improve the yield of arugula under deficit irrigation conditions.

    Keywords: Arugula, Drought stress, Urea, Organic fertilizer
  • Milad Cheraghi, AliAsghar Hatamnia*, Fardin Ghanbari Pages 21-38

    Calendula officinalis L. is an annual plant of the Asteraceae family that has medicinal, food and ornamental uses. In order to evaluate the effect of melatonin on some morphological and physiological characteristics of Calendula officinalis L. under salt stress, a factorial experiment was conducted using a completely randomized design with three replications. In this study, the effects of 5 levels of salinity (0, 40, 80, 120 and 160 mM sodium chloride) and two levels of foliar spraying of melatonin (0 and 100 μM) were evaluated. The results showed that salinity stress caused a decrease in all the investigated parameters in C. officinalis L. under salinity stress. The results of variance analysis of the data showed that salinity stress has a significant effect (p ≥ 0.01) on all measured parameters except chlorophyll b and anthocyanin. However, melatonin caused a significant increase (p ≥ 0.01) in a number of morphological (number of leaves, number of flowers, length of shoots, fresh and dry weight of shoots) and physiological parameters (relative water content, chlorophyll a, total chlorophyll, carotenoids, total protein and total phenol). The results of this study showed that salinity stress reduced the morphological and physiological characteristics compared to control, while the use of melatonin improved the morphological and physiological characteristics of the Calendula officinalis L., and melatonin can be used to moderate the negative effects of stress.

    Keywords: Melatonin, Chlorophyll Pigments, Proline, Total phenol
  • Najmeh Zeinalipour*, Bahareh Nejhad Shahrokh Abadi, Fatemeh Aghebati Pages 39-52

    Tomatoes are known as one of the most consumed food crops among the common vegetables in the world. Since tomatoes are highly perishable, there are many problems in their transportation, storage and marketing. This research was conducted with the aim of investigating the effect of carrageenan and spermidine treatments on the physiological and biochemical properties of Lycopersicon esculentum cv. Teena. This factorial experiment was performed in a completely randomized design, at two storage temperatures 12 and 27 ºC, with three repetitions. Ripe green fruits were treated with concentrations of 0, 2 and 4 ppt λ-carrageenan and 0, 1 and 2 mM spermidine by immersion and for 10 minutes. The storage period was considered as two months. By measuring some characteristics during storage, it was found that the highest amount of titratable acidity was obtained by treating the fruits with 1 ppt carrageenan at a storage temperature of 12 ºC, and the highest firmness of the fruit tissue, ascorbic acid, lycopene and the lowest amount of total dissolved solids, percentage of fruit weight loss, polygalactronase and pectin methylesterase activity in fruits treated with λ-carrageenan 4 ppt at the temperature of 12 °C. The results of this experiment indicate that the carrageenan solution of 4 ppt and 12 °C can be introduced as a useful treatment to maintain the quality of the stored tomato fruits.

    Keywords: Ascorbic acid, Carrageenan, Lycopene, Titratable acidity
  • Somayeh Naghdi, Zohreh Toghranegar*, Elaheh Vatankhah, Setareh Amanifar, Mahnaz Vafadar Pages 53-72

    The Valerian plant (Valeriana officinalis L.) is one of the most important medicinal plants known in the world and native to Europe and Asia, which has been considered and used by humans in traditional medicine since ancient times. In this study, in order to evaluate the effect of inoculation with Funneliformis mosseae and drought stress on some characteristics, including growth parameters, osmotic adjustment and phosphorus uptake of valerian plant, a factorial experiment was conducted in a completely randomized design with 4 replications for two months. The experimental factors included two fungi levels (non-inoculated (control) and inoculated) and three levels of drought stress (90-100% (control), 60-70%, and 40-50% of field capacity (FC)). The results showed that drought stress significantly reduced the biomass, leaf relative water content, and phosphorus concentration of shoot and root at both 60-70% FC and 40-50% FC levels, and the chlorophyll content at 40-50% FC level. In this research, growth parameters, chlorophyll content and phosphorus concentration increased due to colonization with F. mosseae at both stress levels. Biochemical analyses also showed that the contents of soluble sugars, protein and malondialdehyde (MDA) in the shoots and roots of valerian significantly increased under drought stress. Mycorrhizal inoculation of valerian caused an increase in shoot protein at 60-70% FC level and conversely, it caused a decrease in the contents of soluble sugars and MDA in shoot and root and protein of root at both 60-70% FC and 40-50% FC levels compared to non-inoculated plants. In general, the colonization of valerian plants with F. mosseae by modulating the effect of drought stress could be a suitable and efficient method to mitigate the detrimental effects of drought stress on the symbiotic plants.

    Keywords: Mineral nutrition, water deficit stress, osmotic adjustment, valerian, growth parameters, arbuscular mycorrhizal fungus
  • Raha Tabrizi Dooz, Sepideh Kalateh Jari*, Davood Naderi, Marzieh Ghanbari Jahromi, Hossein Ali Asadi Gharneh Pages 73-90

    The present experiment was aimed to investigate the improvement of salt tolerance in narcissus by exogenous application of sodium nitroprusside (SNP) in a factorial complete randomized block design with three replications at the Research Greenhouse, Islamic Azad University, Isfahan (Khorasgan) Branch during 2019-2020. Experimental treatments included irrigation by saline water at two levels 4 and 8 dS m-1 and control (without saline), as well as SNP (0, 100, 200, and 400 µM). The results indicated that elevated salt stress levels induce oxidative stress, including an increase in the hydrogen peroxide by 82% and malondialdehyde by 118% in plants. Severe salt stress reduced morphological traits, including a 40% decrease in flower longevity on the plant and a 49% decrease in the flowering duration of narcissus compared to non-stress conditions. The salt stress led to the change of antioxidant enzymes activities at different concentrations. The activity of superoxide dismutase enzyme positively correlated with salt treatment and increased up to 23%. While catalase enzyme increased up to 4 dS m-1 treatment by 87% and then decreased at a higher concentration in the leaves. However, SNP reduced oxidative damage in plants by improving antioxidant enzymes, proline and flavonoid content, ultimately, preventing the reduction of plant biomass. Finally, the present study showed that the exogenous application of SNP, especially at a concentration of 200 µM, improved narcissus tolerance to salinity stress by reducing the uptake of Na by 16%, as well as decreasing membrane lipid peroxides by 17%.

    Keywords: Flowering duration, Ionic toxicity, Malondialdehyde, Flavonoid content of flowers
  • Mahsa Emami, Asghar Estaji*, Alireza Ghanbari, Zahra Khazaei, Hassan Ghorbani Ghouzhdi Pages 91-104

    Medicinal plants contain valuable active compounds that are produced in limited quantities under natural conditions, so the use of methods such as tissue culture and stimulant materials is useful to produce more secondary metabolites in medicinal plants. In this study, the effects of methyl jasmonate and LED lights as two elicitors on physiologic and secondary metabolites in the roots of 30-day-old licorice seedlings in MS media were investigated. In this study, concentrations of zero, 0.2, 0.5, 1 and 2 μM methyl jasmonate as well as blue, red and blue+red light treatments, were used in three replications in a completely randomized design. The results showed that flavonoid content at wavelengths of 300 nm at a concentration of 1 μM methyljasmonate showed a significant increase compared to the control. According to results, the amount of phenolic compounds in methyl jasmonate treatment increased at a concentration of 1 μM and in blue light treatment. The highest activity of phenylalanine ammonialyase was observed in blue light, but the greatest amount of glycyrrhizin (12.10 µg/g FW) was recognized in red light treatment. Also, red light significantly increased the growth and proliferation of plants compared to other treatments. In general, it can be concluded that the use of stimulants such as methyl jasmonate and red and blue lights increases the amount of secondary metabolites in medicinal plants.

    Keywords: Blue, red light, Licorice (Glyccyrhiza glabra L.), Methyl jasmonate, Tissue culture, Secondary metabolite
  • Samaneh Sargazi, Alireza Sirousmehr*, Ahmad Ghanbari, Mohsen Mousavi Nik Pages 105-122

    It is very important to find ways to increase the tolerance of plants under drought stress conditions. In order to study the effect of drought stress levels and types of humic fertilizers, amino acid and organic supplements on quantitative and qualitative traits of safflower (Goldasht cultivar), an experiment was conducted as split plots base on randomized complete block design with three replications at the research farm of Zabol University (Chah Nimeh). The main factor of irrigation cut-off levels based on plant growth stages: control (full irrigation), irrigation up to the main stem formation stage and irrigation up to the stage of flowering completion and the secondary factor of five levels of fertilizer treatment: Control (not applicable), amino micropower fertilizer, humic acid, humica and organic supplements in amounts of two per thousand. Maximum plant height (69.76 cm), number of leaves per plant (78.43), number of branches (6.2), oil content (34.2), chlorophyll a, b and carotenoids (11.51, 3.37, 2.40 mg/g fresh weight respectively) was obtained from foliar application treatment with humic acid and complete irrigation. Percentage of changes in plant height (27.7), number of leaves (19.5), number of branches (35.5), petal weight (50), oil content (48), chlorophyll a, b, carotenoids (respectively 33, 38 and 27) under complete irrigation and foliar application of humic acid due to severe stress and non-application of fertilizers. Catalase enzyme activity (97%), peroxidase (99%) and Protein content (62%) increased due to stress and foliar application of humic acid. In general, it seems that foliar application of humic acid compared to other organic fertilizers used in this study can achieve better results under drought stress conditions.

    Keywords: Humic acid, Water Deficit Stress, Photosynthetic pigments, Oil percentage
  • Mohammad Ghaderi, AliAsghar Aliloo* Pages 123-138

    Deterioration is an irreversible feature of the seed that threatens its viability. Seed priming is one of the methods which improves vigor by modifying the structure and performance of deteriorated seeds. In this regard, at the first step, the best priming combination of different concentrations of salicylic acid, thiourea, and gum arabic was selected by germination and seedling traits in deteriorated seeds of canola var. Okapi. Then, using conventional experimental designs, its effect was tested on germination indices, seedling growth, antioxidant enzymes' catalase (CAT), superoxide dismutase (SOD), ascorbate peroxidase (APX), guaiacol peroxidase (GP), and alpha-amylase (α-amylase). The results of the Taguchi method introduced a combination of 1 mM salicylic acid and 0.75% gum arabic as the best treatment, and its effectiveness was confirmed by subsequent experiments. The stimulating effect of this treatment on germination rate, root and seedling length, and seedling weight was significant compared to the control treatment (p≤0.01). The length and weight of seedlings increased by 30 and 60%, respectively. Enzymatic results showed that the activity of SOD, APX, and α-amylase enzymes was significantly (p≤0.01) increased by the selected treatment by 14, 22.7, and 5.5%, respectively, compared to the control treatment. In general, priming the seeds with a combination of salicylic acid and gum arabic stimulates the defense system and remobilization of reserves, which is reflected in the improvement of germination and seedling indices. Enhancing these factors provides a suitable condition for the optimal establishment of canola in environmental conditions.

    Keywords: Alpha-amylase, Growth Regulators, Priming, Seedling Growth
  • Fatemeh Nejad-Alimoradi*, Fatemeh Nasibi Pages 139-152

    Spermine (Spm) is a group of polyamine compounds that has four groups of nitrogen (tetraamine) and therefore has a higher buffering capacity that is capable of enhancing plant defense systems against many environmental stresses. In this study, which was conducted in 2016 in the research greenhouse of the Graduate University of Advanced Technology, the protective effects of Spm pretreatment against the toxicity of salinity were investigated in pumpkin. For this purpose, Spm was added at 0.1 and 1 mM to the hydroponic medium for 5 days before stress. Salinity treatment (NaCl) was applied at three levels of 0, 40 and 80 mM for 7 days. The experiments were conducted in factorial form in a completely randomized design with three replications. The results showed that salinity stress significantly decreased growth parameters (fresh and dry weight of shoot and root), leaf water content (RWC), protein content and increased lipid peroxidation and ion leakage. In addition, the amount of proline, gamma-aminobutyric acid (GABA) and the activity of antioxidant enzymes superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), guaiacol peroxidase (GPOX) and ascorbate peroxidase (APX) increased under salt stress. Pretreatment with Spm improved growth and increased plant resistance against salt stress. Spm by increasing antioxidant activity (SOD, CAT, GPOX, and APX), proline and GABA content reduces oxidative stress, lipid peroxidation, ion leakage and finally, increased growth parameters. Therefore, Spm pretreatment is suggested as an efficient strategy to improve plant growth and raise pumpkin tolerance against salt stress.

    Keywords: Spermine, Antioxidant enzymes, Salinity stress, Gamma-Aminobutyric acid
  • MohammadReza Naeini Pages 153-170

    In order to investigate the effects of using some growth biostimulants in low irrigation in pomegranate (Ghojagh cultivar), a two-year experiment, from March 2018, in a split plots design and in randomized complete blocks array, was carried out in Qom. The main plots included irrigation based on the irrigation SWAT model and 70 percent of it. The sub-plots were1-control (based on soil test), 2-treatment 1+ foliar application of amino acid in concentration of 5 gram.lit-1, 3-treatment 1+ soil-use of humic acid, 4-treatment 1+ foliar application of folvic acid in concentration of 5 gram.lit-1 5- treatment1+ foliar application of seaweed extract in concentration of 5 gram.lit-1 6- consumption of Mycorrhiza in the form of hole-layed and 7- combination of treatments 2, 3, 5 and 6. The results of the experiment showed that the effects of irrigation treatment on the characteristics such as number of fruits per tree, acidity of fruit juice and all nutrients, except nitrogen, were significant. Also, the effects of growth biostimulants on all the studied characteristics such as yield and number of fruits per tree, acidity of fruit juice, percentage of soluble solids and concentration of all macro and micro elements were significant. The highest fruit yield.tree-1, hectare-1 and the number of fruits.tree-1 were obtained using seaweed and 70% irrigation in the first year of the experiment with 29.2 kg and 29200 kg.ha-1 and 96.66, respectively.In total, the results showed that reducing the amount of irrigation water calculated based on the water requirement of pomegranate up to 30%, did not have a significant effect on fruit yield and some characteristics of pomegranate. The consumption of biostimulants influenced the yield and some characteristics of pomegranate.

    Keywords: Algae extract, Amino acid, Folvic acid, Humic acid, Mycorrhiza
  • Seyed AmirHosein Mousavi, Taher Barzegar*, Fatemeh Nekounam, Zahra Ghahremani, Arezoo Khani Pages 171-186

    In order to investigate the effect of humic acid on the physiological characteristics, antioxidant activity and yield of Cape gooseberry (Physalis peruviana L.) under deficit irrigation conditions, a split plot experiment based on randomized complete block design with three replications was conducted in 2021. Treatments consisted of the arrangement of three levels of irrigation (starting irrigation at 100, 80 and 60% ETc (crop evapotranspiration)) and three levels of humic acid (0, 1.5 and 3 kg ha-1). The results showed that deficit irrigation significantly reduced fruit yield. The soil application of humic acid significantly increased leaf relative water content, antioxidant capacity, fruit yield, and decreased leaf electrolyte leakage under normal and deficit irrigation. The highest value of total phenol (18.1 mg gFW-1), flavonoid (0.47 mg gFW-1), antioxidant activity (90.06 %), proline (5.91 mg gFW-1) and catalase (0.81 μmol H2O2 g-1 FW min-1) and peroxidase (1.92 units g-1 FW min-1) enzymes activity were obtained with 3 kg ha-1 soil application of humic acid under deficit irrigation 60% ETc. The maximum fruit yield (4793.3 kg ha-1) was observed in plants treated with 3 kg ha-1 humic acid under 100% ETc irrigation. According to these results, the application of 3 kg ha-1 humic acid is suggested to improve the antioxidant capacity and fruit yield of Cape gooseberry under normal and deficit irrigation conditions.

    Keywords: Antioxidant enzymes, Electrolyte leakage, Proline, Phenolic compound, Water deficit
  • ABDOLLAH BAHRANI*, Mehran Mombeini Pages 187-202

    Extreme heat-stress events have become more frequent due to climate change often with devastating effects on rice production. Accumulation and translocation of nitrogen (N) in rice organs is an important process that determines rice yield and quality, which will usually change under the influence of environmental stresses including heat. In this order, the research was conducted with the aim of the effect of heat stress induced by planting date and its effect on seed nitrogen sources in rice cultivars (Oryza sativa L.). An experiment was carried out with two factors of planting date and cultivar in split plots arrangement based on randomized complete blocks design in three replications in 2017 and 2018 in the south of Khuzestan province. In order to face high temperatures (heat stress) in field conditions, three planting dates of May 15, June 5, and June 25 respectively with long-term average temperatures of 36.8, 33.4, and 34.2 0C were selected as the main plots. The sowing date with favorable temperature conditions (33.40C) was considered as control and the early sowing date was considered as heat stress (36.80C) so the flowering and seed filling period was faced with heat stress (39.10C). At each planting date, 7 rice cultivars including Anbouri, Champa, Daniyal, Gerdeh, Hamr, and Hoveyzeh (native cultivars) and N22 (International cultivar) were cultivated as sub-plots. The results showed that in all three planting dates in all cultivars, the highest amounts of remobilized nitrogen and nitrogen remobilization efficiency from leaves to grain were obtained in plant leaves. Hoveyzeh and Hamer cultivars, while having higher amounts of direct nitrogen uptake, had higher efficiency and a higher contribution of nitrogen remobilization. In the first planting date, Hamr and Hoveyzeh cultivars clearly had a significant advantage in leaf nitrogen remobilization and total nitrogen remobilization compared to Champa and Anbouri cultivars. However, the contribution of nitrogen remobilization in these cultivars showed a significant decrease compared to Champa and Anbouri cultivars. Among the studied cultivars, the highest nitrogen harvest index was obtained in modified and dwarf Daniyal cultivars with an average of 67.59%, followed by Hoveyzeh and N22 cultivars. In general, it can be concluded that due to heat stress during the reproductive period of the plant, the lowest amounts of nitrogen were absorbed in the grain and also the lowest values ​​of nitrogen remobilization and the contribution of remobilization nitrogen in grain nitrogen supply were obtained. Also, heat-tolerant cultivars (Howeizah, Hamar, and Daniyal) had the highest nitrogen transfer efficiency in all three planting dates and these cultivars can be used in breeding programs.

    Keywords: Nitrogen remobilization, Nitrogen uptake index, Portion of remobilization, Grain filling
  • Sanam Safaei Chaeikar*, Korosh Falakro Pages 203-218

    Tea (Camellia sinensis L. O. Kuntze) belongs to the Theaceae family and as one of the most important economic plants in the world, it has many medicinal properties and is consumed as a fun drink. Induction of polyploidy using mutagenic chemicals is one of the methods of breeding medicinal plants in order to increase the ability to produce secondary metabolites. In order to investigate the effect of colchicine treatment on the induction of polyploidy and to compare the changes of different traits in tetraploid and diploid plants (control) of Kashef cultivar, an experiment was carried out as a factorial in the form of a completely randomized design with two factors contains different concentrations of colchicine (0, 0.2, 0.5 and 1%) and duration times (3 and 6 consecutive days) with three replications. Morphological, microscopic and chromosomal counts were used to determine the ploidy level. The number of chromosomes in diploid and tetraploid plants was recorded as 30 (2n=2x=30) and 60 (2n=4x=60), respectively. The results showed that the concentration of 0.5 % colchicine in a period of 6 consecutive days with an efficiency of 12.82 % is the most suitable treatment for the production of tetraploid plants. Induction of polyploidy caused significant changes in the leaf size, chlorophyll and carotenoid contents and increased phytochemical compounds such as polyphenol, caffeine and antioxidant activity in tetraploid shoots compared to diploid. Based on the results of this experiment, increasing the ploidy level caused an increase in antioxidant compounds and some phytochemical compounds in tea medical plant.

    Keywords: Antioxidant, Caffeine, Polyphenol, Tea, Tetraploid
  • Mohammadreza Asghari, Saeid Khomari *, Mehdi Davari Pages 219-238

    Amending biochar alone or with microbial inoculation, as a soil amendment, helps to reduce the toxicity of heavy metals in contaminated agricultural soils. On the other hand, the interaction of inoculation with microorganisms and the application of biochar on the absorption of lead and zinc and the growth and yield of plants are somewhat unclear. The objective of this greenhouse experiment was to explore the influences of the application of biochars (obtained from peanut shells and carrot pulps) and conidial suspension of Trichoderma fungi (Trichoderma harzianum Rifai-T22) on seedling growth and some physiological characteristics of sainfoin grown in the soil polluted with heavy metals Pb and Zn. The application of biochars and inoculation with Trichoderma fungus improved the growth parameters of sainfoin seedlings such as root length, plant height, fresh and dry leaf weight. Also, the synergy of these treatments caused an increase in the total protein content, the soluble sugars, the total flavonoids in roots and leaves, catalase and peroxidase activity and also the rate of seedling germination compared to the control treatment (no use of biochar and conidial suspension). Overall, the application of biochar and Trichoderma in soils contaminated with heavy metals caused enhanced growth of sainfoin seedlings by improving some physiological parameters in the leaves, increasing root growth, alleviating the oxidative stress-induced damage and thus possible improvement in water and nutrient uptake.

    Keywords: Growth, Lead, Zinc, Oxidative stress, Photosynthesis, Trichoderma harzianum
  • Haniyeh Saadat, Elias Soltani*, Mohammad Sedghi Pages 239-258

    In order to investigate the effect of seed priming with chitosan on germination characteristics and activity of antioxidant enzymes in rice seedlings under salinity stress, a factorial experiment was conducted in a completely randomized design with four replications at the Mohaghegh Ardabil University in 2022. Treatments included four salinity levels (0, 50, 100 and 150 mM) and four chitosan levels (0, 0.25, 0.50 and 0.75% by weight-volume, all of which were dissolved in 1% acetic acid). The results showed that salinity stress reduced germination rate (GR), germination percentage (GP), radicle, pedicel and seedling length (RL, PL and SL), radicle and pedicel fresh and dry weight (RFW, PFW, RDW and PDW), seedling length and weight vigor index (SLVI and SWVI). But, seed pretreatment with chitosan reduced the effect of salinity and improved these traits. However, the comparison of the means showed that there was a significant difference between the levels of chitosan, so that the highest number of traits obtained from the use of chitosan was 0.75%, and the lowest was obtained without chitosan. Salinity increased the Mean Germination Time (MGT), so that the highest was observed at (0.366 day) salinity of 150 mM and the lowest at 0.75% chitosan (0.101 day) and the highest allometry coefficient (AC) (0.452) was observed in priming with chitosan 25% and salinity of 150 mM. The activity of Catalase (CAT), Peroxidase (POX) and superoxide dismiotase (SOD) in priming with chitosan 0.75% and salinity of 150 mM were the application 40, 35 and 31% higher than the control (distilled water) and without salinity, respectively. Salinity also reduces the activity of the enzyme amylase. Thus, the lowest amylase (6.400 mg g-1 FW min-1) was obtained in the control (distilled water) and salinity of 150 mM. The results showed that chitosan by stimulating antioxidant enzymes and neutralizing free radicals can reduce the harmful effects of salinity stress on some traits in rice seedlings and improve seedling growth.

    Keywords: Chitosan, Hidro Priming, Priming, Rice, Sodium chloride
  • Masoome Rafiei, Leila Shabani*, Mohammad R. Sabzalian Pages 259-274

    Priming is the exposure of organisms or cells to a small amount of physically or chemically damaging agents that prepare the organism for subsequent stress exposure through an enhanced response. Accordingly, in this study, the effect of pretreatment of four different LED lights including red LED light, red LED light (70%) + blue light (30%), blue LED light and white LED light in comparison with greenhouse light on two green and purple genotypes of sweet basil was studied under control and salinity stress with a concentration of 150 mmol NaCl. For research, seeds of two genotypes of green and purple sweet basil were planted in pots containing sandy loam soil. After 50 days, 48 pots were transferred to a chamber containing LED lamps and 12 pots were kept in the greenhouse. After 2 weeks, the pots were transferred from the chamber containing LED lamps to the greenhouse and salinity treatment was applied for 2 weeks. The results showed that 150 mM NaCl treatment reduced the fresh and dry weight of shoot and chlorophyll a and increased the amount of hydrogen peroxide, catalase activity and total phenolic compounds in both genotypes under greenhouse light conditions. In light control conditions in both genotypes, red + blue LED light increased the fresh and dry weight of aerial parts, chlorophyll a and total phenolic compounds and decreased the content of hydrogen peroxide compared to other lights. In saline conditions, the results showed that pretreatment with red + blue LED light in green genotype and red LED in purple genotype increased shoot fresh weight (65% and 52%, respectively) and shoot dry weight (2 and 73%, respectively), chlorophyll a (98% and 58%, respectively), total phenolic compounds (2 times and 20%, respectively) and the activity of antioxidant enzymes and reduction of hydrogen peroxide content (33% and 72%, respectively) compared to plants not pre-treated with these lights. According to the results, the use of LED pretreatment (red + blue LED light in green genotype and red LED in purple genotype) by strengthening support mechanisms such as reducing membrane lipid peroxidation, increasing the activity of antioxidant enzymes, phenolic compounds and photosynthetic pigments have played an important role in improving the condition of basil in both control and salinity conditions.

    Keywords: Antioxidant enzymes, Basil, Light emitting diodes (LEDs), Phenolic compounds, Salinity stress
  • Seyedeh Soudabeh Shobeiri*, AliAkbar Asadi Pages 275-290

    In order to investigate the effect of plant density on yield and physiological traits of two cultivars of lentils Kimia and Bilesvar, a factorial split plot experiment with a randomized complete block design with three replications was conducted at Khodabandeh Dryland Research Station in Zanjan in two cropping years 2015 to 2017. Three spacing between rows (15, 20 and 25 cm) and six levels of seed density (150, 175, 200, 225, 250 and 275 seeds per m2) were considered. Between the two years of the experiment, a significant difference was observed in terms of total yield at the 1%. In terms of the parameters of leaf temperature, stomatal conductance, substomatal CO2, photosynthesis rate at 5% and total yield at 1%, significant difference was observed between planting intervals. Significant difference was observed between the studied genotypes in terms of leaf temperature and total yield at 1% and water use efficiency at 5%. As the distance between the rows increased, the leaf temperature increased, so that the highest and lowest temperatures were observed at the distance between the rows of 25 and 15 cm, respectively. The highest and lowest stomatal conductance were obtained at the distance between rows of 15 and 25 cm, respectively. Increasing the row spacing from 15 to 25 cm decreased the total yield. At 15 cm row spacing, the lowest leaf temperature and the highest stomatal conductance, substomatal CO2 and photosynthesis rate were observed, and the highest yield was also obtained in this row distance; Therefore, by choosing this row distance, in terms of these physiological traits, the farm will be in more favorable condition and eventually a higher yield will be obtained. The highest and lowest yields were related to seed densities of 225 and 150, respectively. Of course, the density of 225 was not significantly different from the density of 200. Therefore, for the cultivation of dry lentils, the best density was 200 seeds per square meter and the best row spacing for planting was 15 cm.

    Keywords: Leaf temperature, Photosynthesis, Stomatal conductance, Yield
  • Jamshid Ghorbani*, Babak Motesharezadeh, Seyed Mohammad Hodjati, Ghorban Vahabzadeh Pages 291-306

    This study was conducted to investigate the potential of copper (Cu) absorption and accumulation and the effects of its contamination on the growth and mineral nutrient content of Artemisia absinthium and Silybum marianum under greenhouse conditions. This was done under factorial experiment based on a completely randomized design and Copper sulfate (CuSO4.5H2O) solution was added to the pots with three replicates at 0 (control), 100 and 200 mg/kg and then seeds of two plant species were sown. Plant harvesting was done after two months when growth was completed and then plant growth characteristics and mineral elements (Ca, Mg, K, P, Fe, Zn, Mn, and Cu) were measured for roots and shoots. The results showed that there was no effect of copper sulfate stress on roots and shoots of A. absinthium while shoot biomass and root volume, area and length of S. marianum were significantly reduced. The Cu accumulation in roots of both plant species and in shoots of S. marianum significantly increased by increasing the copper sulfate in soil. The highest level of Cu accumulation was found in shoots and roots of S. marianum with 53.50 and 168.72 mg/kg dry matter, respectively. A transfer factor less than one for both plants indicated their ability to copper accumulation in the roots. Potassium content in the shoot of S. marianum was significantly greater than that in A. absinthium at treatment of 200 mg/kg. There was no effect of copper sulfate stress on the micronutrients content of A. absinthium while it caused a significant decrease in Mn and Zn in shoot and root of S. marianum, respectively, and a significant increase in Fe in the shoot of S. marianum.

    Keywords: Restoration Ecology, Coal waste, Copper sulfate stress, Heavy metals
  • Mahdiye Kamali, Davood Samsampour*, Abdoolnabi Bagheri, Ali Mehrafarin, Ahmad Homaei Pages 307-324

    In order to investigate the effect of drought stress on some morphological, physiological, and biochemical traits of the medicinal plant Teucrium stocksianum Boiss, an experiment was conducted in the form of a completely randomized design by 5 rounds of irrigation of 0, 4, 6, 8 and 10 days and in four replications. The results showed that severe drought stress caused a significant decrease (P < 0.05) in leaf length and width, plant height and width, root length, plant width, the diameter of main and secondary stems, fresh weight of shoots and roots, and dry weight of shoot and root, relative humidity content, chlorophyll a, chlorophyll b, total chlorophyll, carotenoids. The highest amount of ion leakage, proline, catalase, polyphenol oxidase, malondialdehyde, flavonoid, and anthocyanin were observed in severe drought treatment. In general, by using defense mechanisms such as reduction of morphological traits, rapid accumulation of organic substances regulating osmosis, and increasing the activity of antioxidant enzymes, the medicinal plant Teucrium stocksianum Boiss showed a suitable response to drought stress and absorbed nutrients by spending minimal energy and the growth continues.

    Keywords: Drought Stress, Growth parameters, Physiology parameters, Biochemical parameters Teucrium stocksianum Boiss
  • Hadis Zaremanesh* Pages 325-338

    In order to investigate the effect of brassinosteroid foliar application on the growth characteristics and content of sodium and potassium ions of summer savory (Satureja hortensis L.) under salt stress, a factorial experiment was conducted based on randomized complete block design with three replications in the greenhouse of Payam Noor University in Lorestan in 2020. The factors were salinity stress at three levels (0, 40 and 80 mmol/L NaCl) and foliar sprays of brassinosteroid at three levels (0, 0.5 and 2 μmol/L). The largest mean values of plant height (32.56 cm), root length (22.02 cm), shoot fresh weight (5.89 g/plant), shoot dry weight (2 g /plant), root dry weight (0.87 g/plant), and potassium content in plant shoot (16.39 mg/g dry matter) were observed under control conditions (without salinity). These traits declined by 32, 21, 19, 17, 31, 23 and 79%, respectively, under salinity conditions (80 mmol /L NaCl). However, spray of brassinosteroid, especially at 2 μmol /L, increased mean plant height (30.46 cm), root length (21.7 cm), fresh and dry weights of shoot (5.95 and 2.06 g/plant, respectively), and potassium content of aerial organs (10.63 mg/ g dry matter).The interaction effects of the salinity and hormone spray indicated that increases in salinity level significantly improved sodium content of plants (sodium content was 10.93 mg/g dry matter in the treatment of applying 80 μmol/L NaCl and no hormone spray). This led to a drastic reduction in the potassium/sodium ratio (the mean value of this trait was 0.2 in the treatment of applying 80 mmol/L NaCl without hormone spray); however, spray of brassinosteroid somewhat reduced sodium absorption (the sodium content in the treatment of applying 80 mmol/L NaCl and 2 μmol/L of the hormone was 6.56 mg/g dry matter). In general, salinity decreased the studied plant growth traits by disrupting potassium absorption and strongly reducing plant potassium /sodium ratio, but brassinosteroid spray improved the fresh and dry weight of summer savory plants.

    Keywords: Abiotic stresses, Brassinosteroid, Summer Savory, Growth Hormones, Nutrients
  • Zahra Akbari Fard, Masoume Maleki*, Zahra Movahedi Pages 339-352

    Salinity is one of the environmental stresses that has a negative effect on the growth process and its causes oxidative stress in plants. A factorial experiment was carried out in the form of a completely randomized design, in order to investigate the effect of SNP on reducing the oxidative stress of Salicornia Persica, under salt stress, with three repetitions. In this research, the effect of two levels of SNP (0 and 0.2 mM), three levels of salinity (0, 200, 500 microgram/ml sodium chloride) and three stages of harvest (1, 7 and 14 days) were evaluated. The results showed that the dry weight of aerial parts decreased with increasing salinity. The exception was an increase in salinity of 200. The positive effect of SNP was observed in salinity of 200 and 500. The content of relative water decreased with increasing salinity concentration and SNP caused the content of relative water increased at three levels of salinity. The amount of anthocyanin decreased with increasing salinity and SNP caused an increase in the amount of anthocyanin. Malondialdehyde increased with increasing salinity, and the application of SNP caused its decrease. The amount of phenol decreased with increasing salinity and SNP did not have a significant effect on phenol. However, the amount of flavonoids increased at 200 salinity compared to control and it’s decreased at 500 salinity. Salinity stress caused an increase in the amount of sodium and the application of SNP caused it’s to decrease. The amount of potassium increased at 200 and 500 salinity. The treatment of SNP caused an increase in the amount of potassium at 0 and 500 salinity. In general, it can be concluded that the treatment of SNP can increase Salicornia Persica Salinity tolerance.

    Keywords: Flavonoid, Salicornia persica, Salinity stress, Sodium nitroprusside
  • Esmaeil Karimi* Pages 353-370

    Growth promoting bacteria can support host plants against water stress as the most common abiotic stress, especially in arid and semi-arid regions. Peppermint is one of the valuable medicinal plants that can lose yield under water stress conditions. To end this, a factorial greenhouse experiment as randomized complete blocks with three replications was conducted. Treatments included: inoculation and non-inoculation of the Peribacillus simplex 54-1 bacterium on peppermint seedlings and three rates of watering: normal, moderate water stress with stopping watering 10 days before harvesting and severe water stress with stopping watering 20 days before harvesting. The results showed that P. simplex inoculation could increase the fresh and dry yield of the peppermint by 59% and 47%, respectively, in normal watering, as well as by 74% and 58% in moderate water stress and by 64% and 39% in severe water stress. The dry weight of the root was 84% increased under normal watering conditions and averagely 42% increased under water stress conditions in respect to their controls. Bacterium inoculation was able to decrease the production of malondialdehyde as an index of oxidative stress by 2.26 and 4.18 times in moderate and severe stress, respectively, in respect to non-inoculation conditions. Improving the peppermint antioxidant system by increasing the rate of polyphenol oxidase and catalase could be among the possible reasons for this situation. Therefore, this bacterium can be used as a suitable candidate in the preparation of biological fertilizer to deal with water stress in peppermint and increase its production.

    Keywords: Microbial auxin, Antioxidant enzymes, Leaf surface, Leaf dry weight, Proline
  • Mahsa Peymaei, Vahid Sarabi*, Hossein Hashempour Pages 371-390

    In order to study the effects of the application of two-plant growth regulators/proline on some physiological characteristics in fennel under water-deficit stress conditions, an experiment was conducted as a split-plot based on a randomized complete block design with three replications at the research farm, agricultural faculty of Azarbaijan Shahid Madani University, Tabriz-Iran, in 2019. Factors were three irrigation regimes (irrigation at the field capacity (I1), irrigation after depleting 65 (I2) and 85% (I3) of the available water capacity) as the main plot and four foliar spraying (control, exogenous application of methyl jasmonate, uniconazole and proline + triton X-100) as a subplot. Results indicated that the minimum relative water content, membrane stability index, chlorophyll a, b, total (chl.), carotenoids and maximum proline, total soluble sugars, and malondialdehyde contents in leaves were obtained from severe water-deficit stress conditions. Maximum membrane stability index, chlorophyll a, total (chl.), carotenoids, and total soluble sugars were related to plant growth regulator application, especially methyl jasmonate. Interaction effects revealed that physiological growth characteristics were significantly reduced in the control treatment (except for proline and total soluble sugars) compared to foliar spraying treatments by increasing water-deficit stress conditions in the soil. The spraying with methyl jasmonate had a better effect on reducing the effects of water deficit stress on the physiological characteristics of the fennel by regulating of internal reactions and induction of antioxidant defenses. Therefore, methyl jasmonate can be used in water-deficit stress conditions in arid and semi-arid areas and reduce its harmful effects on the fennel plants.

    Keywords: Fennel, Foliar spraying, Irrigation regimes, Physiological indices, Plant growth regulators
  • Jafar Nabati*, Rezvan Ramezannejad, Ahmad Nezami Pages 391-410

    Salinity is one of the most important non-biological stresses that has an adverse effect on the growth and production of crops. Chickpea (Cicer arietinum L.) is sensitive to salt stress. This study was performed to select the salt tolerance genotypes of chickpea. For this purpose, 72 genotypes were screened for dSm-112 salinity tolerance. This study was performed in a completely randomized design with three replications as hydroponic culture. Among the studied genotypes, 53 genotypes had a survival of more than 75%, and no genotype had a survival of less than 25%. The highest mean content of soluble carbohydrates, total phenol, proline, osmotic potential, inhibition of free radical activity of DPPH and relative water content were observed in genotypes with a survival range of 100-76%. The mean malondialdehyde content was highest in genotypes with a survival range of 50-26%. The results of cluster analysis showed the relative superiority of the second group genotypes including MCC1037, MCC1212, MCC1286, MCC1138, MCC1278, MCC1129, MCC1140, MCC1234, MCC1299, MCC1289, MCC1041, MCC1132, MCC1276, MCC1211, MCC1211 and MCC1010 in most of the studied traits. Chickpea genotypes appear to use a variety of mechanisms to tolerate salinity, which helps to replace more salinity-tolerant genotypes in tolerant chickpea.

    Keywords: Survival, Reproduction, Screening, Salinity tolerance, Hydroponics
  • Saeed Navabpour*, Hourieh Najafi, Seyed Mojtaba Molaee Pages 411-422

    Drought is one of the most important abiotic stresses that affects the growth and development of plants. Adaptation of the plants to abiotic stresses causes changes in the expression of a large number of defense genes and their regulators, including transcription factors. MYB proteins are a large family of transcription factors that are of particular importance in regulating developmental processes and defense responses in plants. In this study, the expression level of eight MYB transcription factors from bread wheat in Tajen and Zagros cultivars was investigated in response to drought stress. RT-PCR analysis showed that almost all genes of the MYB family, including TC282418, TaMYB80, PTTa00740, TaMYB33, TaMYBR3, were expressed with 2.4, 3.2, 7.1, 6.1, and 6.6 respectively, had an increased expression compared to the control under severe stress in the Zagros genotype that was examined in this research. On the other hand, the Zagros variety, which is one of the drought stress-tolerant varieties, had a higher expression increase than the Tajen variety for all the studied genes.

    Keywords: Wheat, Drought stress, Transcription factor, Gene expression, RT-PCR, MYB proteins